prosze o rozwiazanie
lusia: zad.1. wykaz ze liczba a= √1−2√3+3−√3 jest calkowita
zad.2. Dane sa liczby: x=3−2√2 i y=3−√2 wyznacz liczbe x/2y i przedstaw ja w postaci ulamka o
wymiernym mianowniku
zad.3. wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
zad.4. rozwiaz nierownosc: (x+2)≤8 rozwiazanie przedstaw na osi liczbowej i zapisz w postaci
przedzialu
3 cze 15:05
Krzysiek : zadanie nr2. 2y=2(3−
√2)=6−2
√2
| x | | 3−2√2 | | 6+2√2 | | (3−2√2)(6+2√2) | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 2y | | 6−2√2 | | 6+2√2 | | (6−2√2)(6+2√2) | |
Zauwaz ze w mianowniku masz wzor skroconego mnozenia a
2−b
2=(a+b)(a−b) wie to wykorzystaj i
dostaniesz liczbe wymierna w mianowniku bo usuniesz niewymiernosc z mianownika ,
Licznik sobie tez policz i zapisz to wyrazenie .
Zadanie nr 4 to rozwiaze dziecko z podstawowki a nie panna z liceum
x+2<=8 to x<=8−2 to x<=6 . Wiec jakie to beda liczby . Beda to wszystkie liczby na lewo od 6
ale razem z szostka bo jest nierownosc slaba . Przedial zapiszsesz tak (−nieskonczonosc ,6>
Nad tymi 2 pozostalymi pomysl sama
3 cze 15:51
JAPON1A: 1) a= √(1 − 2√3 + 3 − √3
a = √(1−√3)2 −√3
a = l 1 − √3 l − √3
a = √3 − 1 − √3
a = −1 ∊ Z
3 cze 16:10
JAPON1A: 4) ( x + 2) ≤ 8 => x ≤ 6
3) f(5) = 0
f(−7) = 2
0 = 5a + b
2 = −7a + b
0 = −5a − b
2 = −7a + b => −12a = 2 => a = −1/6
0 = −5/6 + b => b = 5/6
f(x) = −1/6x + 5/6
3 cze 16:13
aldonka: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 17:04
fdsfdsgfsd: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzipodstawy 6 cm i krawędzibocznej
10 cm
3 cze 17:13
5-latek : Zadaj sobie dwa pytania
1. CO ma ostroslup prawidlowy trojkatny w podstawie ?
2 Wobec tego gdzie pada spodek wysokosci tego ostroslupa ?
3 cze 21:13