rownaie wykladnicze
blee: 32−x=3x−8
3 cze 11:10
ICSP: t = 3x , t > 0
i dostaniesz równanie kwadratowe
3 cze 11:12
aniabb: 32−x = 9 / 3x
3 cze 11:14
BARTEK: ohh
32−x= 32
2−x = 2
x=0
3 cze 11:29
aniabb: bartek
3 cze 11:30
ICSP: właśnie też się zastanawiam co to jest

Chyba po prostu inne zadanie.
3 cze 11:31
blee: dzięki, już kumam
3 cze 11:34
aniabb: albo się zasugerował moją zamianą na ułamek..ale wykładniki w tutejszych ułamkach są nieco
obniżone i dlatego zdecydowałam się na ukośnik
3 cze 11:34
BARTEK: SORRY CHODZĘ DO PIERWSZEJ KLASY LICEUM
3 cze 11:37
Janek191:
3
2 − x = 3
x − 8
t = 3
x
9 − t
2 + 8 t = 0
t
2 − 8 t − 9 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −8)
2 − 4*1*( −9) = 64 + 36 = 100
√Δ = 10
| | 8 − 10 | | 8 + 10 | |
t = |
| = − 1 ∨ t = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
czyli
3
x = − 1 − brak rozwiązania
3
x = 9
x = 2
=====
3 cze 12:59
pigor: ..., lub dla lubiących ...

inaczej − matmę oczywiście
np. tak :
32−x= 3x−8 /*3
x ⇔ 9= 3
2x−8*3
x ⇔ 3
2x−2*4*3
x+16= 9+16 ⇔
⇔ (3
x−4)
2=25 ⇔ |3
x−4|=5 ⇔ 3
x−4= −5 lub 3
x−4=5 ⇔
⇔ 3
x=−1<0 lub 3
x=9 ⇒
x=2 ⇔
x∊{2} . ...
3 cze 14:38