granice
annie: lim (x−>0+) x/lnx= ?
3 cze 10:10
PW: Twierdzenie de l'Hospitala.
3 cze 10:23
annie: ale w jaki sposob?
wychodzi mi 0 przez −∞...
3 cze 10:30
PW: Pochodna x jest równa 1. Pochodna lnx jest równa ...
3 cze 10:40
annie: no tak, ale czy mozna stosować twierdzenie de l'Hospitala jesli mam "Znaczek 0 przez −∞, zawsze
mi mowili ze musi byc 0/0 lub ∞/∞...
3 cze 10:45
PW: Przepraszam, wprowadziłem Cię w błąd. Oczywiście żeby zastosować l'H trzeba mieć granicę typu
a tu tak nie jest.
Najpierw trzeba przekształcić:
| | lnx | | ∞ | |
xlnx= |
| − teraz jest granica typu |
| , a więc liczymy: |
| | | | ∞ | |
| | (lnx)' | | | |
lim xlnx=lim |
| =lim |
| =lim (−x)=0 |
| | | | | |
3 cze 11:07
ICSP: | | x | |
a to nie jest przypadkiem |
| |
| | lnx | |
3 cze 11:19
aniabb: z tego co napisane o 10:10 i 10:30 to wygląda na dzielenie
3 cze 11:26
aniabb: | | 1 | |
a może wystarczy lim( x• |
| )= 0•0=0 |
| | lnx | |
3 cze 11:28
PW: Mści się zbyt długie spanie w nocy (aż 2 godziny to stanowczo za długo, łeb rano nie pracuje).
Rozwiązałem
inne zadanie, masz rację
ICSP
Zasadnicze pytanie jest więc banalne
| | x | | 0+ | |
lim |
| = " |
| " = ... |
| | lnx | | −∞ | |
3 cze 11:34