.
??: jak zrobic uklad równań?
y=x2−5
x2+y2=17
2 cze 22:14
Ajtek:
Tak samo jak tutaj
205356
Swoją drogą szybko zmieniasz niki.
2 cze 22:16
Bogdan:
x2 + (x2 − 5)2 = 17 itd
2 cze 22:16
Nienor: x2+(x2−5)2=17
x4−9x2+8=0
(x2−8)(x2−1)=0
x=2√2 i y=3
x=−2√2 i y=3
x=1 i y=−4
x=−1 i y=−4
2 cze 22:17
ZKS:
Chyba łatwiej będzie tak.
{y = x2 − 5 ⇒ x2 = y + 5 (zał. y ≥ −5)
y + 5 + y2 = 17
y2 + y − 12 = 0
2 cze 22:18
Ajtek:
Witam
Nienor,
Bogdan,
ZKS 
.
2 cze 22:19
Nienor: Hej
Ajtek
Chyba co kto lubi
ZKS, ja tam wolę, jak zmienną jest x, takie przyzwyczajenie z liceum
2 cze 22:22
Bogdan:
Cześć
Ajtek, dobry wieczór wszystkim
2 cze 22:24
Ajtek:
Przy sposobie ZKS należy pamiętać, iż liczymy Δ po y.
2 cze 22:25
ZKS:
Witaj
Ajtek i dobry wieczór
Wszystkim.
2 cze 22:25
2 cze 22:35
Ajtek:
ZKS przeczytałem i jestem wstrząsniety!
2 cze 22:59
Nienor: Możesz rozwinąć
Ajtek. Bo to może znaczyć dosłownie wszystko
2 cze 23:04
Ajtek:
Jestem wstrząśnięty równaniem do przeciętności.
2 cze 23:05
ZKS:
Niestety taka prawda.
2 cze 23:14
Nienor: 
choć akurat ten artykuł tylko potwierdził, co widziałam wcześniej.
2 cze 23:14
Ajtek:
ZKS nie jeden raz już pisaliśmy o tym na forum...
2 cze 23:16