Trygonometria + elementy planimetrii
Shakih: Dany jest okrąg o środku O i promieniu r. Z punktu P(|OP|>r) poprowadzono styczną do okręgu w
punkcie A sieczną, która przecięła okrąg w punktach B i C (|PB|<|PC|). Wykaż, że jeśli
|∡OPA| = 30 stopni oraz |PB| = 1,5r, to obwód czworokąta OACP jest równy (4 + √3).
2 cze 22:02
2 cze 22:37
Nienor: Zrób rysunek. Chciałabym zobaczyć jak ty to widzisz.
2 cze 22:46
Eta:

Z własności trójkąta o kątach 30
o, 60
o, 90
o
|AP|= r
√3
Z twierdzenia o stycznej i siecznej:
|AP|
2= |PC|*|PB| ⇒ 3r
2= 1,5r*|PC| ⇒ |PC|= 2r
Obwód(OACP)= 2
√3+2r+r+r = (4+
√3)*r
c.n.u
2 cze 23:02