trygonometria
Pawel: Bardzo prosze o podpowiedż, od czego mama zaczynac taki rodzaj zadania


Zbadaj,dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania :
a) sinx=2a−3/4−a
b) cosx= 5a−2/2−3a
c)a
2−3a+2/a
2−2
2 cze 21:49
Bogdan:
| | 2a − 3 | |
a) sinx = |
| (sądzę, że tak powinien wyglądać zapis) |
| | 4 − a | |
Zaczynamy od:
| | 2a − 3 | | 2a − 3 | |
założenia: −1≤sinx≤1 i a ≠ 4 ⇒ |
| ≥ −1 i |
| ≤ 1 i a ≠ 4 |
| | 4 − a | | 4 − a | |
2 cze 22:11
ZKS:
Funkcje sinusa i cosinusa zawierają się w przedziale wartości ZW = [ −1 ; 1] tak więc to
co masz po prawej stronie musi się zawierać w przedziale [ −1 ; 1] .
2 cze 22:14
ZKS:
Nie wiedziałem Twojego wpisu Bogdan.
2 cze 22:15
Bogdan:
2 cze 22:15