Przekrój jest trapezem równoramiennym
| |AD|+|FG| | ||
P= | *|ME| | |
| 2 |
| H | 5 | |||
Sinα= | ; cosα= | |||
| h | 12 |
| √119 | ||
sinα= | ||
| 12 |
| ME | ME | ME | √119 | 5√119 | ||||||
sinα= | = | ⇔ | = | ⇔|ME|= | ||||||
| MP | 10 | 10 | 12 | 6 |
| EP | EP | EP | 5 | 25 | ||||||
cosα= | = | ⇔ | = | ⇔|EP|= | ||||||
| MP | 10 | 10 | 12 | 6 |
| 25 | 1 | 5 | 47 | |||||
SE=12− | =12−4 | =7 | = | |||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| SE | SP | SE | 12 | |||||
ΔSEF∼ΔSPB⇒ | = | ⇔ | = | ⇔ | ||||
| FE | BP | FE | 5 |
| 47 | ||
12|FE|=5* | ||
| 6 |
| 235 | ||
|FE|= | ||
| 72 |
| 235 | ||
|FG|= | ||
| 36 |
| 5√119 | ||||||||||||
P= | * | ||||||||||||
| 2 | 6 |
| 19 | 5√119 | 595 | 5√119 | |||||
P=16 | * | = | * | |||||
| 36 | 6 | 36 | 12 |
| 2975√119 | ||
P= | ||
| 432 |