Ciągi
olka : Turysta w ciągu pierwszej godziny marszu przeszedł 8 km. Z każdą upływającą godziną przemierzał
o 0,5 km mniej. W sumie przeszedł 35 km. Oblicz, ile godzin szedł turysta i ile kilometrów
przeszedł w ciągu ostatniej godziny marszu.
zrobilam ze wzoru na sume, ale potem delta wychodzi ujemna i nie wiem:(
2 cze 20:41
profesor: a1=8
an=8 − (n−1)*0,5=8−0,5n+0,5=8,5−0,5n
suma=(a1+an/2)*n
wychodzi z tego
70=(16,5−0,5n)n
jak wyliczysz to pierwiastek z delty bedzie 23
2 cze 21:13
profesor: policzysz ostatni wyraz potem poprzedni, odejmiesz i wyjdzie ci ile przeszedl w ciagu ost.
godziny
2 cze 21:15