Pilna pomoc
Alice: rozwiąż nierówność
| | 1 | |
Dziedzina wyszła mi − |
| oraz −1 ale nie wiem jak wyliczyć miejsca zerowe i podać zbiór |
| | 2 | |
wartości
2 cze 20:23
ZKS:
Zapisz poprawnie jak wygląda dziedzina.
2 cze 20:29
ZKS:
Przenieś wszystko na jedną stronę zrób wspólny mianownik po upraszczaj wszystko a na końcu
przemnóż tą nierówność przez kwadrat mianownika.
2 cze 20:30
2 cze 20:30
Alice: robię tak ale później nie chce mi wyjść miejsce zerowe
wychodzi mi dziwna delta i nie da się wyliczyć x1 i x2
2 cze 20:31
ZKS:
Teraz dziedzina jest w porządku teraz zrób to co napisałem.
2 cze 20:31
ZKS:
To zapisuj jak robisz znajdzie się błąd jeżeli jakiś w ogóle robisz.
2 cze 20:32
Alice: jak tobie wychodzi to mógłbyś zapisać obliczenia ? Może ja się gdzieś pomyliłam lub źle coś
zapisałam, była bym ogromnie wdzięczna za pomoc
2 cze 20:33
Alice: okk już pisze, a mógłbyś napisać mi swoje obliczenia w tym czasie ?
2 cze 20:33
ZKS:
Jeżeli zobaczę Twoje to pomogę.
2 cze 20:42
Alice: | (1+x)(x+1) | | −3x(1+2x) | |
| − |
| <0 |
| (1+2x)(x+1) | | (1+2x)(x+1) | |
| (x2+2x+1)−(−3x−6x2) | |
| <0 |
| (1+2x)(x+1) | |
| x2+2x+1+6x2+3x | |
| <0 |
| (1+2x)(x+1) | |
U{7x
2+6x+1}{(1+2x)(x+1) <0
(7x
2+6x+1)(1+2x)(x+1) <0
teraz z każdego nawiasu wyciągam miejsca zerowe
1+2x=0
2x=−1
x+1=0
x=−1
delta= 6
2 − 4*7*1
delta= 36−28
delta=8
i nie nie mam pojęcia jak zaznaczyć to na wykresie oraz jak zapisać zbiór wartości
2 cze 20:46
Alice: w x2 mialo byc 2*7 a nie 2*14
2 cze 20:47
ZKS:
Widzę że dotrzymałaś słowa to ja wrzucam swoje rozwiązanie.
| 1 + x | | 1 − 2x | |
| − |
| + 1 < 0 |
| 1 + 2x | | x + 1 | |
| (x + 1)2 − (1 − 2x)(1 + 2x) + (x + 1)(1 + 2x) | |
| < 0 |
| (1 + 2x)(x + 1) | |
| x2 + 2x + 1 − 1 + 4x2 + 2x2 + 3x + 1 | |
| < 0 |
| (1 + 2x)(x + 1) | |
| 7x2 + 5x + 1 | |
| < 0 / * [(1 + 2x)(x + 1)]2 |
| (1 + 2x)(x + 1) | |
| | 1 | |
(2x + 1)(x + 1)(7x2 + 5x + 1) < 0 ⇒ x ∊ (−1 ; − |
| ). |
| | 2 | |
2 cze 20:49
Alice: to mam tak samo czyli mam nie liczyć tej dziedziny ?
2 cze 20:51
ZKS:
Zauważ że w liczniku jak dodawałaś to zrobiłaś błąd.
x2 + 2x + 1 + 6x2 + 3x = 7x2 + 5x + 1
2 cze 20:51
Alice: dziękuję ci bardzo za pomoc
2 cze 20:53
Alice: mam jeszcze w jednym przykładzie problem pomożesz ?
2 cze 21:00
Alice: U{x
2−5x+9−2(x
2−6x+5){x
2−6x+5} >0
| x2−5x+9−2x2+12−10 | |
| >0 |
| x2−6x+5 | |
U{x
2+7x−1{x
2−6x+5} >0
(−x
2+7x−1)(x
2−6x+5) >0
delta= 49−4*(−1)(−1)
delta=45
i wychodzą dziwne x1 i x2
a w drugim nawiasie:
delta=36−4*1*5
delta=36−20
delta=16
x1=−5
x2=−2
2 cze 21:09
ZKS:
Nie zawsze pierwiastki wychodzą ładne. Podaj ostateczne rozwiązanie to zobaczę czy dobrze.
2 cze 21:14
Alice: okey już rozwiązałam źle przepisałam przykład, dziękuję za chęci

jak będę mieć problem to
napisze
2 cze 21:17
Alice: jeszcze w tym przykładzie mam problem
| 2(x+1)−1(x−1) | | 3 | |
| − |
| >0 |
| (x−1)(x+1) | | 1 | |
| 2x+2−x+1 | | 3 | |
| − |
| >0 |
| (x−1)(x+1) | | 1 | |
| x+3−3(x−1)(x+1) | |
| >0 |
| (x−1)(x+1) | |
(−3x
2+x+6)(x−1)(x+1) >0
delta= 1−4*−3*6
delta= 1+72
delta= 73
x=1
x=−1
2 cze 21:36
Alice: nie da sie policzyc x1 i x2 i nie wiem co teraz bo muszę podać dokładnie miejsca zerowe
2 cze 21:37
ZKS:
Jeżeli dobrze przepisałaś przykład to pierwiastki Ci dobre wyszły.
2 cze 21:45
Alice: jest dobrze przepisane tylko że powinny mi wyjść liczby całe w x1 i x2 i nie wiem gdzie
popełniłam błąd, bo muszę to jeszcze na wykres przenieść
2 cze 21:51
ZKS:
Skoro dobrze przepisałaś to pierwiastki są dobre takie jakie napisałaś.
2 cze 21:52