Oblicz wartość wyrażenia
zdzich: Kąt α jest kątem ostrym i tg α=2. Oblicz wartość wyrażenia . z góry thx
A) sinα+cosα
B) sin2α−cos2α
C) tgα+ctgα
2 cze 20:06
krystek:

Wylicz x i już masz wartosci pozostałych funkcji
2 cze 20:10
wredulus_pospolitus:
| | sinx | |
tgx = 2 −> |
| = 2 −> sinx = 2cosx |
| | cosx | |
dodatkowo masz jedynkę trygonometryczną
stąd wyznaczasz wartości sinx i cosx
wstawiasz do wyrażeń
koniec zadania (a i b)
c)
2 cze 20:11
zdzich: ale zrubcie wszystko po koleji i podpiszcie który podpunkt
2 cze 20:57
bezendu: zr
óbcie to raz a po drugie pokaż swoje obliczenia
2 cze 21:00
wredulus_pospolitus:
a może jeszcze mamy podetrzeć Ci tyłek za Ciebie

przeanalizuj co Ci napisaliśmy i sam rozwiąż
3 cze 01:48