Trygonometria- Oblicz dlugosci pozostalych bokow tego trojkata
Crystalqq:
Wiadomo, ze sin α= 23 i α jest jednym z katow ostrych trojkata prostokatnego o
przeciwprostokatnej 6. Oblicz dlugosci pozostalych bokow tego trojkata
2 cze 19:47
krystek:
2 cze 19:52
Crystalqq: Dziekuje

. Jezeli ktos moglby zrobic jeszcze to:
Uprosc wyrazenie:
1−tg2α1+tg2α Wiedzac, ze cos α=
√32 Oblicz wartosci pozostalych funkcji
trygonometrycznych
2 cze 19:59
krystek:

Wylicz x z tw Pitagorasa i wówczas
2 cze 20:07
krystek: Zapisz czytelnie ułamek z tg
2 cze 20:08
Crystalqq: Wyrazenie: 1− tg2 α kreska ulamkowa 1+tg2 α
2 cze 20:10
krystek: | cos2x−sin2x | |
| licznik |
| cos*2x | |
| cos2x+sin2x | | 1 | |
| = |
| manownik |
| cos2x | | cos2x | |
podstaw i zobacz co otrzymasz
odp:cos2x
2 cze 20:14
krystek: cos2x w mianowniku pierwszego uł (licznika)
2 cze 20:14