Rozwiąż graficznie równanie.
domisimply: Rozwiąż graficznie równanie:
4|x| = 5 − |x|
2 cze 19:20
Nienor: f(x)=4|x|
Rysujesz 4x z prawej strony osi OY, odbijasz symetrycznie na lewą.
g(x)=−|x|+5
Rusujesz y=x. To co jest pod osią OX odbijasz symetrycznie nad oś. Później całość odbijasz
symetrycznie względem osi OX (że wszysko ląduje na dole, tak jakby się odwróciło wykres). A na
koniec podnosisz o 5 jednostek całość do góry.
2 cze 19:25
domisimply: Proszę napisz mi odpowiedź, bo wydaje mi się, że zrobiłam wszystko dobrze, ale wyszło mi x =
−1, a w odpowiedziach jest również x = 1 i nie wiem skąd się to wzięło.
2 cze 19:30
domisimply: Męczę się z tym już od prawie godziny :C
2 cze 19:30
Mila:

1)
y=4x odbijasz wykres leżący nad dodatnią osią OX (prawa )⇒
2)
y=4|x|
3)
Y=|x| odbicie względem OX⇒
4) y=−|x| przesunięcie o wektor [0,5]⇒
5)
y=5−|x|
Rozwiązanie
x=−1 lub x=1
2 cze 20:24