wyz
rafał: Jak rozwiązać taki układ wyznacznikami
| ⎧ | 2x − 2y − z + t + r = 2 | |
| ⎨ | 3x + 2y + z + t − r = 1 |
|
| ⎩ | 8x + 3y + z + 3t − r = 4 | |
2 cze 19:09
rafał:
2 cze 19:23
Nienor: Znasz metode eliminacji Gaussa
2 cze 19:26
rafał: nie, możesz pokazać jak to zrobić ?
2 cze 19:29
rafał:
2 cze 19:56
2 cze 20:03
rafał: tylko że tam jest prosty przykład, który rozumiem
a tutaj otrzymuje 3 x 6 i nie wiem jak doprowadzić do do postaci schodkowej
2 cze 20:04
2 cze 20:08
rafał:
| 2 −2 −1 1 1 2 |
| 3 2 1 1 −1 1 |
| 8 3 1 3 −1 4 |
i jak to doprowadzić do postaci schodkowej ?
2 cze 20:11
Nienor: To nie do końca będą wyznaczniki, ale wzory Cramera raczej tu nie zadaiałają, bo masz więcej
niewiadomych niż równań.
Piszesz macierz układu:
x y z t
2 −2 −1 1| 2
3 2 1 −1| 1
8 3 1 −1| 4
I rzekształcasz do postaci schodkowej:
*od wiersza drugiego odejmuję pierwszy
2 −2 −1 1| 2
1 4 2 −2|−1
8 3 1 −1|4
*zamieniam miejscami wiersz pierwszy z drugim
1 4 2 −2|−1
2 −2 −1 1| 2
8 3 1 −1|4
*Od wiersza drugiego odejmuję 2 razy wiersz pierwszy, od trzeciego 8 razy pierwszy
1 4 2 −2|−1
0 6 3 −4|−5
0−29−15 15|12
*dzielę wiersz drugi przez 6
1 4 2 −2|−1
0−29−15 15|12
* do wiersza trzeciego dodaję 29 razy wiersz drugi
1 4 2 −2|−1
* mnożę wiersz trzeci przez −2
1 4 2 −2|−1
2 cze 20:16
Nienor: Masz postać schodkową, o ile nie ma błędu w obliczeniach.
2 cze 20:16
rafał: nie uwzględniłaś / eś "r"
czy do eliminacji gaussa − jest jakiś algorytm czy każde zadanie traktujemy indywidualnie
czyli operujemy tylko na elementarnych operacjach ?
2 cze 20:21
rafał: a jak liczy się macierz blokową w praktyce ?
chodzi mi o przykład ze strony:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_eliminacji_Gaussa
(obliczanie macierzy odwrotnej) jest tam podane, że:
macierz blokowa ma postać:
[ 7 4 | 1 0 ]
[ 3 2 | 0 1 ]
skąd wzięły się te 1 0 0 1 i jak je wyliczyć ?
2 cze 20:30
rafał:
2 cze 21:02
rafał:
3 cze 10:38
rafał:
3 cze 15:18