pochodne
qwerty: obliczyc pochodne drugiego rzedu po x i y dla z(x,y)= xy + √xy*yx
2 cze 19:08
ICSP: Najpierw policz pierwszego rzędu a potem drugiego.
Nie widzę tutaj jakiejś większej trudności.
2 cze 19:22
qwerty: wiem, ogarniam wszystko.. tylko mam rownianie, w ktorym musze wykazac czy prawa=lewa iii caly
czas mi nie wychodzi

i blad musze robic w pochodnych, dlatego poprosilam o wsparcie..
2 cze 20:35
Mila:
| | y | | y | |
zx=(xy)'+(√xy'* |
| +√xy*( |
| )'⇔ |
| | x | | x | |
| | 1 | | y | | −y | |
zx=y+ |
| *y* |
| +√xy* |
| =usuwam niewymierność z mianownika |
| | 2√xy | | x | | x2 | |
| | | | xy√xy−4xy√xy | |
=− |
| =− |
| = |
| | 4x4 | | 4x4 | |
2 cze 21:29