Rozwiąż metodą graficzną.
domisimply: Rozwiąż metodą graficzną:
|(12)x − 1| = −2x2 − 8x − 5
2 cze 18:13
Mila:
| | 1 | |
♦rysujesz wykres funkcji y=( |
| )x |
| | 2 | |
| | 1 | |
♦Translacja o wektor [0,−1]⇒y=( |
| )x−1 |
| | 2 | |
♦Odbijasz do góry , tę część wykresu , która odpowiada wartościom ujemnym.⇒
2)g(x)= −2x
2 − 8x − 5
szkicujesz wykres paraboli:
y
w=3
g(0)=−5
Odczytujesz rozwiązania:
x
1=−2 lub x
2=−1
spr.
| | 1 | |
g(−2)=3, f(−2)=|( |
| )−2−1|=|4−1|=3 zgodność |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(−1)=|( |
| )−1−1|=|2−1|=1 |
| | 2 | |
g(−1)=−2*1−8*(−1)−5=−2+8−5=1 zgodność
2 cze 18:43
Pan (i) E-etykieta:
Na tym forum jest zwyczaj, że dziękuje się za rozwiązanie.
Jesteś na forum, otrzymałaś kilka rozwiązań, piszesz nowe zadania, a o pomagających
zapomniałaś.
2 cze 20:03