Przekształcenia wektorów.
Wiola:
1. Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne: A(1,1), B(−2,7), C(−3,−1). Oblicz pole koła
opisanego na trójkącie ABC.
2.Wyznacz wartość parametrów m i n, wiedząc, że wektory a i b są równe:
a)wektor a=[2m+n,m−3n], wektor b=[m−1,5−n]
3.Wyznacz wartość parametrów m i n, wiedząc, że wektory a i b są przeciwne:
a)wektor a=[3m−4,m−8], wektor b=[m+2n,m−2n]
2 cze 17:59
bezendu: Rozwiązuje 1
2 cze 18:04
Janek191:
Rozwiązuję 2.
2 cze 18:06
Eta:
To ja 3/
2 cze 18:07
Eta:
→ →
3/ a= − b ⇔ 3m−4= −m−2n i m−8= −m+2n
teraz tylko rozwiąż ten układ równań ........
2 cze 18:08
Janek191:
Jeżeli te wektory są równe, to mają takie same współrzędne, czyli
2 m + n = m − 1 ⇒ n = − m −1
m − 3 n = 5 − n ⇒ 2n = m − 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n = − m − 1
2*( − m − 1) = m − 5
−−−−−−−−−−−
− 2 m − 2 − m = − 5
−3 m = − 3
m = 1
−−−−
n = − 1 − 1 = − 2
−−−−−−−−−−−−
Odp. m = 1, n = − 2
===================
2 cze 18:13
bezendu:

Promień okręgu opisanego na tym trójkącie
|AC|=
√−3−1)2+(−1−1)2=2
√5
|AB|=
√(−2−1)2+(7−1)2=3
√5
|BC|=
√(−3+2)2+(−1−7)2=
√65
prosta przechodząca przez bok AB
a+b=1 /(−1)
−2a+b=7
−a−b=−1
−2a+b=7
−3a=6
a=−2
−2+b=1
b=3
y=−2x+3
zaraz reszta rozwiązania
2 cze 18:16
Janek191:
To jest trójkąt prostokątny, więc
P = 0,5 * 2√5*3 √5 = 15
2 cze 18:20
Janek191:
=======================
2 cze 18:22
Janek191:
Pole koła opisanego
P = π R2 = π * [ 0,5 √65)2 = 0,25*65*π = 16,25 π j2
=============================================
2 cze 18:25
bezendu:
teraz prosta CD która jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt C
Punkt D
−2,5x=−2,5
x=1
y=1
więc punkt D=(1,1)
długość odcinka |CD|=
√(1+3)2+(1+1)2=2
√5
| | 1 | |
pole trójkąta PABC= |
| *|AB|*|CD|=15 |
| | 2 | |
| | 3√5*√65*2√5 | |
promień = |
| =2√65 |
| | 15 | |
Pole koła P=π*R
2
P=(2
√65)
2*π=260π
2 cze 18:25
Janek191:
@bezendu
Podany wzór na R jest błędny
2 cze 18:27
Wiola: R = 1/2 I BC I = 0,5 √65
Skąd wziął się √65 ?
2 cze 18:35
Janek191:
bezendu wyliczył I BC I
3 cze 00:14