Czy by mógłby mi ktoś rozwiązać te zadanie wraz z układem? :)
Klaudia: Starożytne zadanie chińskie .W ogrodzie mandaryna były bażanty i króliki . Razem miały 35 głów
i 94 nogi .Ile było bażantów ,a ile królików?
2 cze 17:02
bezendu:
Teraz pytanie czy te bażanty nie były czasem zmutowane ?
2 cze 17:05
Klaudia: Takie pani z matematyki zadała zadanie
2 cze 17:06
ja: x− liczba królików
y− liczba bażantów
rozwiązujesz układ równań:
x + y = 35
4x + 2y= 94
2 cze 17:06
bezendu:
stwórz układ równań
x−królik
y−bażanty
x+y=35
4x+2y=94
2 cze 17:08
Klaudia: Z rozwiązaniem będzie problem
2 cze 17:12
bezendu: z gotowcem też będzie problem
2 cze 17:12
Klaudia: Wiem
2 cze 17:14
bezendu: Bozia dała rozum?−to kombinuj
2 cze 17:15
Mila: W której jesteś klasie?
2 cze 17:59
Mila:
x+y=35
4x+2y=94 /:2
x+y=35
2x+y=47 odejmuję stronami
−x=−12
x=12 liczba królików
y=35−12
y=23 liczba bażantów
spr.
23*2+12*4=46+48=94
12+23=35
odp.
..
2 cze 22:34
PW: Chińczycy i małe dzieci rozwiązują to tak:
Gdyby wszystkie zwierzęta miały po 4 nogi, to nóg byłoby 35•4=140
Jest 140−94=46 mniej nóg, to znaczy 46:2=23 zwierzętom dodaliśmy po 2 nogi.
Odpowiedź: W ogrodzie są 23 bażanty
3 cze 10:36
aniabb: albo
Gdyby wszystkie zwierzęta miały po 2 nogi, to nóg byłoby 35•2=70
Jest 94−70= o 24 więcej nóg, to znaczy 24:2=12 zwierzętom trzeba dodać po 2 nogi.
jest 12 królików
3 cze 11:32
PW: O to idzie, dorosłym przeszkadza znajomość rozwiązywania układów równań. Niektórzy powiadają,
że nadmiar wiedzy szkodzi. Teraz Klaudia ma szansę dostać piątkę − ma dwa elementarne sposoby
rozwiązania.
3 cze 11:41
aniabb: ale w poleceniu chciała z układem..więc raczej jest już na poziomie gotowych schematów
3 cze 11:53
Mila:
Witaj
PW, zawsze ten sposób należy uczniom pokazać, dlatego pytałam, która klasa.
Równoważny jest sposób
Ani.
Denerwuje mnie zawsze schematyzm. Oczywiście też stosuję tu na forum, bo tego oczekują na ogół.
W Δ o kątach 90,60,30 stosuje się funkcje trygonometryczne, chociaż można inaczej.itp.
Pozdrawiam Was.
3 cze 16:13