Funkcja wymierna z parametrem
Puzon: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |x+3|=mm−4 ma dwa pierwiastki różnych
znaków
2 cze 16:47
Puzon: Czy wystarczy zauważyć, że w w module liczba musi być większa od 3, więc x>0 ?
2 cze 16:56
Mila:

f(x)=|x+3|
m−4≠0⇔m≠4
1) Rysuję wykres funkcji f(x)
2)y= g(m)
Dla g(m)>3 równanie
| | m | |
|x+3|= |
| ma dwa rozwiązania o różnych znakach |
| | m−4 | |
Potrafisz rozwiązać tę nierówność?
Odp. m∊(4,6)
2 cze 18:12
ZKS:
Pierwszy sposób.
| | m | |
Zakładamy że |
| ≥ 0 ⇒ m ∊ ... |
| | m − 4 | |
Rysujemy wykres funkcji
f(x) = |x + 3| zauważamy że wykres ten przecina oś
OY w
punkcie
A = (0 ; 3) tak więc jeżeli
y > 3 to argumenty będą różnych znaków. Czyli
| | m | |
należy zapisać warunek w formie nierówności |
| > 3 pamiętając że |
| | m − 4 | |
Drugi sposób
| | m | |
Robimy te samo założenie |
| ≥ 0 i podnosimy obustronnie do kwadratu. |
| | m − 4 | |
| | m2 | |
(x + 3)2 = |
| / * (m − 4)2 |
| | (m − 4)2 | |
teraz wykonujemy przekształcenia równoważne
(m − 4)2x2 + 6(m − 4)2x + 3(m − 4)2 = m2
(m − 4)2x2 + 6(m − 4)2x + 3(m − 4)2 − m2 = 0
Jak widzimy otrzymaliśmy funkcję kwadratową teraz aby otrzymać pierwiastki różnych znaków
musimy dać założenia
Δ > 0 ∧ x1x2 > 0. Rozwiązując te założenia powinniśmy otrzymać
rozwiązanie pamiętając o założeniu początkowym.
Trzeci sposób.
Zakładamy jak w dwóch pierwszych przypadkach.
Teraz rozpisujemy wartość bezwzględną.
| | m | | m | |
x + 3 = |
| ∨ x + 3 = − |
| |
| | m − 4 | | m − 4 | |
| | m | | m | |
x = |
| − 3 ∨ x = − |
| − 3 |
| | m − 4 | | m − 4 | |
Zauważamy że pierwsze wyrażenie musi mięć większy pierwiastek i dodatni
| | m | |
(ponieważ |
| ≥ 0 i warunki o dwóch pierwiastkach różnych znaków). |
| | m − 4 | |
Zapisujemy ten warunek w formie nierówności
Teraz skoro zapisaliśmy że wyrażenie pierwsze ma dodatni pierwiastek to musimy to samo
zrobić z drugim wyrażeniem aby miał ujemny pierwiastek czyli
Biorąc iloczyn (część wspólną) tych zbiorów nierówności otrzymujemy rozwiązanie.
2 cze 18:12
ZKS:
Oczywiście warunek w drugim sposobie o pierwiastkach różnych znaków to x1x2 < 0.
2 cze 18:14