Ciąg arytmetyczny.
Margolcia2013: Witam. Mam problem z ciągiem arytmetycznym.
I czy ktoś mógłby mi pomóc z zadaniem? Prosiłabym do tego jakieś małe tłumaczenie skąd, jak i
dlaczego tak wyszło?
Zadanie:
Długości boków trójkąta są liczbami naturalnymi i tworzą ciąg arytmetyczny o sumie 12. Wyznacz
te długości.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.
2 cze 16:46
bezendu:
n+(n+1)+(n+2)=12
3n+3=12
3n=12−3
3n=9
n=3
3,4,5
2 cze 17:26
ICSP: bezendu źle to zrobiłeś
2 cze 17:28
bezendu: Gdzie jest błąd to poprawię ?
2 cze 17:29
ICSP: są liczbami naturalnymi. Nie widzę słówka kolejnymi
2 cze 17:31
bezendu:
właśnie też mnie to zastanawiało

może jeszcze być 4,4,4
2 cze 17:33
ICSP: może
2 cze 17:34
bezendu:
to ostatecznie to może być tak ?
a+a+r+a+2r=12
3a+3r=12
a+r=4
a=4−r
2 cze 17:37
ICSP: ale weź to porządnie zrób. Wprowadź niewiadome. Opisz je. Daj założenia.
2 cze 17:39
bezendu:
a1+a1+r+a1+2r=12
3a1+3r=12
a1+r=4
a1=4−r
a2=a1+r=4−r+r=4
a3=a1+2r=4−r+2r=4+r
założenie r<2 teraz się zgadza ?
2 cze 17:43
ICSP: a a1 mogę sobie dowolnie wybrać ?
2 cze 17:45
bezendu:
napisałem a
1=4−r
2 cze 17:45
ICSP: ale to tylko zależność jest. Nie ma nic o tym jakie ma byc a1.
2 cze 17:46
bezendu:
a
1∊N
+
2 cze 17:49
ICSP: lepiej
2 cze 17:50
bezendu:
dzięki że to sprawdziłeś

inaczej żyłbym w przekonaniu, że to jest dobre rozwiązanie
2 cze 17:52
Margolcia2013: Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Natomiast zadanie mam dokładnie słowo w słowo takie jak wyżej
napisałam. A że jestem kompletnie w tym zielona to nic więcej sama od siebie nawet nie dodam.
2 cze 18:25