różne
Buka: Julka wjechała rowerem na wierzchołek górki ze średnią prędkością 6 km/h , a zjechała tą samą
drogą ze średnią prędkością 14 km/h. Z jaką średnią prędkością pokonała całą trasę?
Pomocy !
20 wrz 16:27
AS: Niech droga przebyta wynosi s (zakładam że droga powrotna wynosi tyle samo)
Vg = 6 km/h , Vd = 14 km/h
Czas jazdy pod górę: tg = s/Vg
Czas jazdy w dół: td = s/Vd
Całkowita droga: 2*s
Całkowity czas jazdy: tg + td
Prędkość średnia na całej drodze
| | 2*s | | 2*s | | 2 | |
Vs = |
| = |
| = |
| średnia hrmoniczna |
| | td + tg | | s/vg + s/Vd | | 1/Vg + 1/Vd | |
| | 2*Vg*Vd | |
Vs = |
| = U{2*6*14}{{6 + 14} = 8.4 km/h |
| | Vg + Vd | |
20 wrz 16:45
Buka: skomplikowane, ale zaczynam rozumiec

dziekuje !
20 wrz 16:52