Uzasadnij, korzystając z twierdzenia sinusów, że pole dowolnego trójkąta o bokach: a, b, c
wyraża się za pomocą wzoru
| abc | ||
P= | ||
| 4R |
| a | a | b | c | ||||
=2R ⇒ sinα= | i sinβ= | i sinγ= | |||||
| sinα | 2R | 2R | 2R |
| 1 | 1 | a | abc | |||||
P(ABC)= | bc*sinα= | bc* | = | |||||
| 2 | 2 | 2R | 4R |
| 1 | abc | 1 | abc | |||||
P(ABC)= | ac*sinβ= | i P(ABC)= | ab*sinγ= | |||||
| 2 | 4R | 2 | 4R |
| abc | ||
zatem P(ABC)= | ||
| 4R |
| a | a | ||
=2R⇔a=2R *sinα⇔sinα= | |||
| sinα | 2R |
| 1 | 1 | a | ||||
PΔ= | b*c*sinα= | b*c* | ⇔ | |||
| 2 | 2 | 2R |
| abc | ||
PΔ= | ||
| 4R |