Układy równań :).Nie moge sobie z tymi rónaniami poradzić potrzebuje to na jutro
Klaudia: Zad 1.
Suma dwóch liczb wynosi 14.a ich róznica 8 .Jakie to liczby?
Zad 2
Ola za 4 gumki do włosów i 6 spinek zapłaciła 5,80.Monika kupiła w tym samym sklepie 2 gumki i
10 spinek i zapłaciła 5,60 .Jaka była cena jednej gumki ,a jaka jednej spinki ?
Zad 3.
W trójkącie prostokątnym różnica miar kątów ostrych wynosi 30 stopni .Oblicz miary kątów tego
trójkąta .
2 cze 16:16
wredulus_pospolitus:
1)
x+y = 14
x−y = 8
rozwiąż ten prosty układ równań
zapewne będzie 11,3
2 cze 16:17
wredulus_pospolitus:
2)
x −−− gumki do włosów
y −−− spinki
4x+6y = 5.8
2x + 10y = 5.6
rozwiąż układ równań
2 cze 16:17
wredulus_pospolitus:
3) a to zadanie było wielokrotnie robione
zauważ że w trójkącie prostokątnym znasz największy kąt −−− wynosi on 90
o 
w takim razie dwa kąty ostre pozostałe w trójkącie mają w sumie 90
o 
x+(x+30) = 90
wyznacz 'x' (to jest mniejszy kąt ostry)
2 cze 16:19