układ równań
kasia: Jak to rozwiązać?
x+2y4+ x−2y2− 7−2y3 = 1−x
2 cze 15:49
pigor: ..., a gdzie jest np. drugi znak = ( może np. zamiast tego plusa lub minusa u ciebie),
bo wtedy dopiero moge mówić o układzie równań
2 cze 15:54
kasia: Przepraszam pod tym ma być jeszcze 3x−2y=8. Chyba czas na mała przerwę od nauki...
2 cze 16:11
kasia: Pomoże ktoś ?
2 cze 16:56
ICSP: | x+2y | | x − 2y | | 7−2y | |
| + |
| − |
| = 1− x |
| 4 | | 2 | | 3 | |
3x − 2y = 8
na razie zapomniam o drugim równaniu i zajmę się przekształceniem pierwszego
| x+2y | | x − 2y | | 7−2y | |
| + |
| − |
| = 1− x // * 4*2*3 |
| 4 | | 2 | | 3 | |
6(x+2y) + 12(x−2y) − 8(7−2y) = 24 − 24x
6x + 12y + 12x − 24y − 56 + 16y = 24 − 24x
6x + 12x +24x +12y − 24y + 16y = 24 + 56
21x + 2y = 40
wracamy do układu równań :
21x + 2y = 40
3x − 2y = 8
24x = 48
x = 2 ⇒ y = − 1
2 cze 17:25