oblicz pochodna
radi: a) y=sin
23x
2 cze 15:49
wredulus_pospolitus:
i w czym problem właściwie studencie masz
2 cze 16:15
Mila:
1) y=sin
2(3x)
y'=2sin(3x)*cos(3x)*3=6sin(3x) cos(3x)= 3sin(6x)
2)
y=
√(4−x2)/(4+x2)
| | 1 | | −2x(4+x2)−(4−x2)*2x | |
y'= |
| * |
| = |
| | 2√(4−x2)/(4+x2) | | (4+x2)2 | |
| | 1 | | −2x3−8x−(8x−2x3) | |
= |
| * |
| = |
| | 2√(4−x2)/(4+x2) | | (4+x2)2 | |
| | 1 | | −16x | |
= |
| * |
| = |
| | 2√(4−x2)/(4+x2) | | (4+x2)2 | |
| | −8x | |
= |
| |
| | (4+x2)2*√(4−x2)/(4+x2) | |
2 cze 19:04