funkcja kwadratowa
marta: Dany jest kwadrat o obwodzie nie większym niż 8√2 i przekątnej o długości x. Podaj dziedzinę
tej funkcji.
2 cze 15:39
wredulus_pospolitus:
dziedzina −−− jakie mogą być 'x'
na pewno x>0 ... bo przecież przekątna nie może mieć wartości ujemnej lub równej 0
a jaki może być maksymalny 'x' (maksymalna długość przekątnej) ?
2 cze 16:16
pigor: ..., niech
a − dł. boku kwadratu, to z warunków zadania
a>0 i
x>0,
a wtedy :
Ob. ≤ 8√2 ⇔ 4a ≤ 8
√2 /:2 i x= a
√2 /*
√2 ⇒ 2a ≤ 4
√2 i x
√2= 2a ⇒
⇒ x
√2 ≤ 4
√2 /:
√2 ⇒
x ≤ 4 i
x>0 ⇒
0< x ≤ 4 ⇔
Dx= (0;4] .
2 cze 16:18