ABCD: Jaka jest największa długość pionowego odcinka łączącego punkty położone na parabolach:
f(x) = (x - 2)2 - 4
g(x) = -(x + 1)2 + 5
jezli rozpatrujemy punkty, których współrzędna x spełna warunek:
a) x ∈ <-1, 2> b) x∈ <-4,4>?
Dla jakich wartości x ∈ R długość pionowego odcinka łączącego punkty parabol jest równa
2?
20 wrz 13:36
Olga: Zadanie polega na obliczeniu maximum odległości miedzy punktem nalezacym do paraboli f(x)
o wspolrzednych (x, (x-2)2 -4) i punktem nalezacym do paraboli g(x) o wspolrzednych (x,
-(x+1)2 +5). Odległość ta wynosi bezwzgledna wartosc z roznicy g(x)-f(x).
a) tu powstanie wielomian -2x2+2x+4 i max osiaga dla x=1/2 i wynosi ono 4,5
b)tu powstanie wielomian 2x2-2x+4 i w tym przedziale osiaga najwieksza wartosc dla x=-4,
wynosi ona 36
Dlugosc pionowego docinka =2 otrzymasz jak rozwiazesz rownanie: bezwzgledna wartosc z
-2x2+2x+4 rowna sie 2.
22 wrz 20:55
merlot: czy ktos umialby wytlumaczyc na czym polegaja KWANTYFIKATORY
11 lis 19:48