matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenia algebraiczne
sandra:
X
2
– (2x+3)
2
2 cze 15:36
bezendu:
−3x
2
−12x−9
2 cze 15:38
pigor:
... nie wiem co i bardziej po co chcesz coś z tym zrobić , ale możesz np. to :
x
2
−(2x+3)
2
= (x−2x−3)(x+2x+3)= (−x−3)(3x+3)=
−3(x+3)(x+1)
... i może wystarczy
2 cze 15:51