matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tekstowe
Migawka:
4x
Średnia artmetyczna różnych od zera liczb x i y jest rowna
. Czy na podstawie tej
7
x
informacji mozna obliczyć, ile jest równe
? W jaki sposób?
y
20 wrz 16:24
AS:
x + y
4x
=
|*14
2
7
7*x + 7*y = 8*x 7*y = x
x
= 7
y
Sprawdzenie
x
y =
7
1
x
1
7x + x
4*x
*(x +
) =
*
=
2
7
2
7
7
20 wrz 16:35
Buka:
Dziękuje bardzo. W życiu bym sama do tego nie doszła, teraz rozumiem.
20 wrz 16:41