pomocy mam z tego sprawdzian, pomóżcie
ania: Mamy 25 kul białych, 25 czarnych i 2 urny. Jak rozmieścić kule w urnach (po 25), aby
prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli było największe.
2 cze 15:00
vitek1980: no dobra ale ile kul się losuje i z której urny?
2 cze 15:02
ania: mamy je umieścić w 2 urnach po 25 w każdej
2 cze 15:03
vitek1980: do jednej 13 białych i 12 czarnych, do drugiej na odwrót. Rozumiem, że doświadczenie ma polegać
na wylosowaniu jednej kuli z losowo wybranej urny?
2 cze 15:05
ania: chyba tak
2 cze 15:07
vitek1980: chociaż w sumie wydaje mi się, że jakkolwiek ich nie rozdzielisz to zawsze prawdopodobieństwo
to wyniesie 0,5
2 cze 15:08
ania: umiesz to narysować drzewkiem?
2 cze 15:11
vitek1980:
niech n − liczba białych kul w urnie U1
wtedy 25−n oznacza liczbę kul czarnych w U1 oraz białych w U2
n również jest liczbą kul czarnych w U2
A − zd. "wylosowano kulę białą"
| | n | | 25−n | | n+25−n | |
P(A) = 0,5* |
| +0,5* |
| = 0,5* |
| = 0,5*1 = 0,5 |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
2 cze 15:12
vitek1980:

tylko dorysuj sobie prawdopodobieństwa przy gałęziach
2 cze 15:15
ania: dziękuje!
2 cze 15:15