helppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp
karolina: Mamy 25 kul białych, 25 czarnych i 2 urny. Jak rozmieścić kule w urnach (po 25), aby
prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli było największe.
2 cze 14:55
wredulus_pospolitus:
a w jaki sposób będzie losowana biała kula ?
2 cze 15:39
PW: Jeżeli wybór urny jest losowy (wybór każdej ma prawdopodobieństwo 1/2), to rozmieszczenie kul w
urnach nie ma znaczenia. Jeżeli w jednaj jest n, a w drugiej 25−n, to prawdopodobieństwo
zdarzenia B − "wylosowano kulę białą" jest równe (zgodnie z wzorem na prawdopodobieństwo
całkowite)
| | 1 | | n | | 1 | | 25−n | |
P(B) |
| • |
| + |
| • |
| = |
| | 2 | | 25 | | 2 | | 25 | |
| | 1 | | n | | 25−n | | 1 | | 25 | | 1 | |
|
| ( |
| + |
| )= |
| • |
| = |
| . |
| | 2 | | 25 | | 25 | | 2 | | 25 | | 2 | |
To może się wydawać dziwne, ale nawet gdy w jednej urnie bedą same białe, a w drugiej same
| | 1 | |
czarne, to i tak prawdopodobieństwo wylosowania białej jest równe |
| , bo taka jest szansa |
| | 2 | |
wybrania urny z białymi.
3 cze 10:09