rowania logarytmiczne
radi:
a) log4(log4x)=−1
b )xlogx−1=100
2 cze 14:27
ZKS:
Zrobię b).
Dziedzina jest Twoja.
log (x) = y ⇒ x = 10
y
10
y * (y − 1) = 10
2
y
2 − y = 2
y
2 − y − 2 = 0
(y + 1)(y − 2) = 0 ⇒ y = −1 ∨ y = 2
| | 1 | |
x = 10−1 = |
| ∨ x = 102 = 100. |
| | 10 | |
2 cze 14:45
pigor: ..., np. tak :
a) z definicji logarytmu x>0 i log
4x>0 ⇒
D={x: x>1} ⇒
⇒
log4(log4x)=−1 ⇔ log
4x= 4
−1 ⇔ log
4x=
14 ⇔
⇔ x=4
14= 2
2* 14= 2
12 ⇔
x=√2 ∊D − szukane rozwiązanie . ...
2 cze 14:46
pigor: ..., a co to jest log
x−1 w przykładzie b) , a może miało być logx−1
2 cze 14:49
radi: pigor własnie ma byc tak jak zapisałem
2 cze 14:52
pigor: nie może być tak jak zapisałeś bo logarytm to liczba c=log
ab przy odpowiednich założeniach ,
niestety ty piszesz log
x−1, czyli podstawa a=x−1, a gdzie liczba logarytmowana b
2 cze 15:00
pigor: , a więc twój taki zapis nie ma sensu i tyle
2 cze 15:02
radi: hmm chyba ze cos źle przyklad przepisałem to jakby wygladało rozwiazanie gdyby było logx−1 ?
2 cze 15:02
pigor: ..., a więc jeśli było jak mówię powyżej, to np. tak :
b)
D=R+ ⇒
xlogx−1=100 ⇒ log x
logx−1= log10
2 ⇔ (logx−1)logx= 2log10 ⇔
⇔ log
2x−logx−2= 0 ⇔ log
2x+logx−2logx−2= 0 ⇔ logx(logx+1)−2(logx+1)= 0 ⇔
⇔ logx+1)(logx−2)=0 ⇔ logx=−1 lub logx=2 ⇔
x= 10−1 lub x=102 , stąd
i z dziedziny równania
D
x∊{ 110, 100 } − szukany zbiór rozwiązań danego równania . ...
2 cze 15:12