Przekrój walca
Marzenka ;): Prosiłabym bardzo o pomoc w zadaniu.
treść:
Zaznacz na rysunku walca kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego tego walca do płaszczyzny
zawierającej podstawę walca. Oblicz długość tej przekątnej, jeśli promień podstawy walca ma
długość r=2cm, a kąt nachylenia do płaszczyzny podstawy ma miarę 75
0
Z góry dziękuję
20 wrz 16:21
damorka:

α= 75 st.
r= 2cm
2r=4cm
b=?
tgα=
Hr
H = tgα * r
H ≈7,5 cm
no i teraz łatwo z twierdzenia Pitagorasa możesz obliczyć przekątną

(2r
2 * H
2 = b
2)
20 wrz 16:55
damorka: w ost. linijce miało być (2r)2
20 wrz 16:56
Soltyss: Dzięki wielkie
20 wrz 18:06
damorka: a za co dziękujesz Soltyss

?
20 wrz 18:40