Ciągi.
Daniello: I jeszcze jedno kłopotliwe z ciągów.
W pewnym konkursie przyznano kilka nagród za łączną sumę 1476 zł. Pierwsza nagroda była w
wysokości 500 zł, a każda następna stanowiła pewien stały ułamek poprzedniej. Ile przyznano
nagród w tym konkursie i jakiej były one wysokości, jeśli ostatnia nagroda wyniosłą 256 zł?
Wyliczam do pewnego momentu, ale potem mi się coś z q nie zgadza.
2 cze 12:45
krystek: Przedstaw sprawdzimy.
2 cze 12:45
Daniello: S=1476
a
1=500
a
n=256
q=?
a
n=a
1*q
n−1
256=500*
qnq
256q=500q
n
256q500=q
n
1476−1476q=500(1−
256q500)
1476−1476q=500−256q
−1220q=−976
q=
9761220=
244305
Ale potem mi się już nie zgadza.
2 cze 12:56
krystek: Nie widzę błędu w sposobie liczenia , a w danych takie były liczby?
2 cze 13:04
Daniello: Tak jak wyżej.
2 cze 13:10
Cusack: dobrze policzyłeś. wszystko się zgadza
a
3 = 320
a
4 = 256
2 cze 13:23
Daniello: Rzeczywiście, to musiałem jakiś błąd rachunkowy później zrobić.
2 cze 13:30