FUNKCJA LINIOWA
Proximite: Witam
| | 5 | |
Funkcja f dana jest wzorem f(x) = − |
| x+5 |
| | 2 | |
a) Oblicz miejsce zerowe funkcji f i współrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji f z osią OY
(Oś OY to poprostu oś Y?)
Miejsce zerowe wyznacza się tak?
f(0) = 0+5
f(0) = 5
b) Wyznacz argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nie większe od 10
c) Narysuj wykres funkcji f i określ jej monotoniczność
d) Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości dodatnie
e) Sprawdź czy punkt P=(6,−11) należy do wykresu funkcji f
2 cze 12:35
wredulus_pospolitus:
a) to co wyznaczyłeś/−aś to miejsce przecięcia się z osią OY

(bo wtedy x=0)
miejsce zerowe −> za y podstawiasz 0

a reszta ... do dzieła ... posprawdzamy
2 cze 12:40
Proximite: A teraz dobrze?
| | 5 | |
f(x) = 0 ⇔ − |
| x+5=0 /−5 |
| | 2 | |
2,5x=5 /:2,5
x=2
Odp: Miejsce zerowe to 2
2 cze 12:53
Proximite: b)
| | 5 | |
f(x) ≤ 10 ⇔ − |
| +5≤10 /−5 |
| | 2 | |
−2,5x≤−5 /:(−2,5)
x≥10
Odp: f(x)≤10⇔x≥10
Wydaje mi się że to kompletna bzdura ale nic innego mi do głowy nie przychodzi.
2 cze 13:21
Proximite:
e)
x=6
y=−11
−11=−15+5
−11=−10
Odp. Punkt P nie nalezy do wykresu funkcji
2 cze 13:37
Monika: y=(x+6)2−1
15 paź 19:15