ASD
Hans: Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC| = |BC| , |<ACB| = 80, zaś AD jest wysokością trójkąta.
Wówczas miara kąta DAB wynosi:
Ktoś to rozrysuje ładnie z kątami ? Mi wyszło 50 a ma wyjść 40
wredulus_pospolitus:

zauważ że:
1) skoro |AC| = |BC| to oznacza że jest to trójkąt RÓWNORAMIENNY

co więcej ... kąty przy
wierzchołkach A i B są sobie równe
2) trzeci kąt wynosi 80
o
3) w takim razie 180
o − 80
o = 100
0
czyli kąt przy wierzchołku A i kąt przy wierzchołku B to 50
o (i Ty to wyliczyłaś)
4) ale w zadaniu chodzi o kąt DAB a nie CAB

(patrz rysunek)