kat a jest kątem rozwartym .Oblicz wartość wyrażenia jeśli ctg^2a=100
Wojtek: 3sinα+4cosαsinα−2cosα
2 cze 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
ctg
2x = 100 −> ctgx =

pamiętaj że jest to kąt ROZWARTY
| | cosx | |
wiadomo że ctgx = |
| stąd masz 'proporcję' (cosx = 'stała'*sinx) |
| | sinx | |
dołóż do tego jedynkę trygonometryczną
i już możesz szybko i łatwo wyliczyć:
cosx = ....
sinx = ....
podstawiasz do wyrażenia które masz obliczyć
i koniec zadania
2 cze 12:14
Wojtek: Dziękuje za szybka odpowiedź
2 cze 12:16
ICSP: a ja proponuje podzielić licznik i mianownik przez sinα
2 cze 12:20
:): dziękuje
10 gru 13:23
Zairo: Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu:
2x3+5x2−5x+7
11 mar 14:55
piotr: sprawdzaj: −7/2, 7/2
11 mar 15:05