Ciągi.
Daniello: Bartek podzielił się pewną sensacyjna wiadomością z trzema kolegami w ciągu jednej godziny.
Zakładając, że każda z powiadomionych osób w ciągu kolejnej godziny poda tę wiadomość trzem
osobom, które jeszcze jej nie znały, oblicz w przybliżeniu, po jakim czasie liczba osób
znających tę wiadomość przekroczy 250 000.
Jakoś nie chce mi wyjść prawidłowo. Z tego co udało mi się ustalić to prawidłowa odp. to 11, a
mnie wychodzi 13.
2 cze 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
1 = 1*3 = 1*3
1
a
2 = 3*3 = 1*3
2
a
3 = 9*3 = 1*3
3
.....
S
n = ... ile

pamiętaj także ... że Bartek nie jest tutaj wliczany do 'znających' odpowiedź
2 cze 12:17
ff: wliczasz to, że w drugim kroku nie tylko nowe 3 osoby ale i plotkarz Bartek dalej będzie
powiadamiał?
a(1) = 3
a(n+1) = 3 a(n) + 3
a(n+1) − 3 a(n) = 3
a(n) = C
0 3
n + C
1
a(n+1) = 3 a(n) + 3
C
0 3
n+1 + C
1 = 3 ( C
03
n + C
1 ) + 3
C
1 = 3C
1 + 3
a(1) = 3
3 = 3C
0 + C
1
C
0 = 1 +
12 =
32
| | 3 | | 3 | | 3 | |
a(n) = |
| 3n − |
| = |
| ( 3n − 1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3
n > 500000/3 + 3/2
3
n > 1000009/6
n > log
3 (1000009/6) ≈ 10.94
2 cze 12:18
ff: właśnie, chyba że go nie zliczać − czy Bartek poznał tą sensacyjną wiadomość od kogoś i został
powiadomiony ? a może on ją jedynie zmyślił ?
2 cze 12:22
Daniello: Jeśli nie zliczać Bartka (w sensie a1=3) to wszystko wyjdzie dobrze. Wielkie dzięki.
2 cze 12:45