| −b | ||
oś symetrii wyraża się wzorem xw= | ||
| 2a |
| −(−12) | 12 | |||
xw= | = | =2 | ||
| 6 | 6 |
| −b | 12 | |||
xw= | = | =2
| ||
| 2a | 6 |
Dzięki to od razu kolejne zadanko
Dana jest funkcja kwadratowa f (x)= −2x2 +12x . Wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt
wspólny z prosta o równaniu:
A. y = 18 B. y = 54 C. y = 18x
D. y = 54x
Ja napisałem że C a w odp jest A chyba..
xw=3 a yw=19 mi wyszło
jeśli będzie y=18 to przetnie dwa razy ...
| −144 | ||
tylko że źle policzyłeś yw= | =18 | |
| −8 |