Zbiory
Edzia: Dane są zbiory A{x∊R : 6x−18<0} B{x∊R : −3x≤12}, C= <0,6>
a)Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B oraz zapisz je w postaci przedziału
b)Wyznacz zbiory A∩B, A\B, (A∪C)∩B
Nie musi być oś liczbowa dla mnie najważniejsze to pomoc w rozwiązaniu A{x∊R : 6x−18<0} i
B{x∊R : −3x≤12} bo kompletnie tego nie umiem.
2 cze 11:13
bezendu:
zbiór A
6x−18<0
6x<18
x<3
A=(−
∞,3)
zbiór B
−3x≤12
3x≥−12
x≥−4
B=<−4,
∞)
dalej już sobie poradzisz
2 cze 11:17
Edzia: Dzięki wielkie
2 cze 11:21
bezendu:
2 cze 11:23