planimetria
zdesperowana: Dany jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość 32 a ramię 34. Oblicz odległość
punktu przecięcia symetralnych boków tego trójkąta od jego wierzchołków.
2 cze 01:37
Janek191:
a = 32
b = c = 34
Obliczam wysokość tego trójkąta ( z tw. Pitagorasa ) :
h
2 + ( 0,5 a)
2 = b
2
h
2 = b
2 − ( 0,5 a)
2 = 34
2 − 16
2 = 1 156 − 256 = 900
zatem
h =
√900 = 30
−−−−−−−−−−−−
D − środek boku BC
E − środek boku AB
O − punkt przecięcia się symetralnych boku AB i boku BC
Niech d
1 = I OC I
Z podobieństwa trójkątów prostokątnych : Δ ODC i Δ BEC mamy
| d1 | | 34 | |
| = |
| ⇒ 30 d1 = 17*34 = 578 / : 30 |
| 17 | | 30 | |
==============
Mamy więc
| | 4 | | 11 | | 161 | |
I OE I = h − d1 = 30 − 19 |
| = 10 |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
Niech d
2 = I OB I
Z tw. Pitagorasa dla Δ EBO mamy
| | 161 | | 25 921 | |
d22 = 162 + ( |
| )2 = 256 + |
| = |
| | 15 | | 225 | |
| | 57 600 | | 25 921 | | 83 521 | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 225 | | 225 | | 225 | |
=========================
Symetralne boków trójkąta przecinają się w jednym punkcie, który jest środkiem okręgu
opisanego na tym trójkącie .
d
1 = d
2 = d
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d
3 = I OA I
2 cze 08:14
Janek191:
a = 32
b = c = 34
Obliczam wysokość tego trójkąta ( z tw. Pitagorasa ) :
h
2 + ( 0,5 a)
2 = b
2
h
2 = b
2 − ( 0,5 a)
2 = 34
2 − 16
2 = 1 156 − 256 = 900
zatem
h =
√900 = 30
−−−−−−−−−−−−
D − środek boku BC
E − środek boku AB
O − punkt przecięcia się symetralnych boku AB i boku BC
Niech d
1 = I OC I
Z podobieństwa trójkątów prostokątnych : Δ ODC i Δ BEC mamy
| d1 | | 34 | |
| = |
| ⇒ 30 d1 = 17*34 = 578 / : 30 |
| 17 | | 30 | |
==============
Mamy więc
| | 4 | | 11 | | 161 | |
I OE I = h − d1 = 30 − 19 |
| = 10 |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
Niech d
2 = I OB I
Z tw. Pitagorasa dla Δ EBO mamy
| | 161 | | 25 921 | |
d22 = 162 + ( |
| )2 = 256 + |
| = |
| | 15 | | 225 | |
| | 57 600 | | 25 921 | | 83 521 | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 225 | | 225 | | 225 | |
=========================
Symetralne boków trójkąta przecinają się w jednym punkcie, który jest środkiem okręgu
opisanego na tym trójkącie .
d
1 = d
2 = d
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d
3 = I OA I
2 cze 08:19
Janek191:
a = 32
b = c = 34
Obliczam wysokość tego trójkąta ( z tw. Pitagorasa ) :
h
2 + ( 0,5 a)
2 = b
2
h
2 = b
2 − ( 0,5 a)
2 = 34
2 − 16
2 = 1 156 − 256 = 900
zatem
h =
√900 = 30
−−−−−−−−−−−−
D − środek boku BC
E − środek boku AB
O − punkt przecięcia się symetralnych boku AB i boku BC
Niech d
1 = I OC I
Z podobieństwa trójkątów prostokątnych : Δ ODC i Δ BEC mamy
| d1 | | 34 | |
| = |
| ⇒ 30 d1 = 17*34 = 578 / : 30 |
| 17 | | 30 | |
==============
Mamy więc
| | 4 | | 11 | | 161 | |
I OE I = h − d1 = 30 − 19 |
| = 10 |
| = |
| |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
Niech d
2 = I OB I
Z tw. Pitagorasa dla Δ EBO mamy
| | 161 | | 25 921 | |
d22 = 162 + ( |
| )2 = 256 + |
| = |
| | 15 | | 225 | |
| | 57 600 | | 25 921 | | 83 521 | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 225 | | 225 | | 225 | |
=========================
Symetralne boków trójkąta przecinają się w jednym punkcie, który jest środkiem okręgu
opisanego na tym trójkącie .
d
1 = d
2 = d
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d
3 = I OA I
2 cze 08:37