Równania i nierówności kwadratowe
Foch: Wyznacz pole trójkąta równoramiennego, którego boki mają 5cm, 5cm, 6cm.
Chodzi mi o odpowiednie równanie kwadratowe.
1 cze 22:41
Vizer:

h = 4 (z trójkąta egipskiego)
1 cze 22:45
Foch: Mam temat z równań i nierówności kwadratowych. Chodzi mi o rozwiązanie zadania w sposób z
ułożeniem równania. Zwykłym,znanym mi sposobem mógłbym to rozwiązać z tw.Pitagorasa.
1 cze 22:50
Ajtek:
h
2+3
2−5
2=0

Bezpośrednio z tw. Pitagorasa.
Cześć
Vizer 
.
1 cze 22:53
Vizer:
Witam
Ajtek
Ajtek Ci właśnie ułożył równanie kwadratowe, nie ma co szukać dziury w całym
1 cze 22:59
bezendu:
1 cze 23:01
Foch:
h2=52−32
h2=25−9=16
h=√16
h=−4 lub h=4
bok nie może być ujemny czyli h=4
1 cze 23:04
Foch: Dzięki Ajtek,o to mi chodziło.
1 cze 23:04
Foch: Ale mi się coś pomyliło bo to wszystko wynika z twierdzenia Pitagorasa nie trzeba tu żadnej
funkcji kwadratowej
1 cze 23:07
Foch: No i oczywiście witam Ajtek i Vizer
1 cze 23:09
Vizer:
√16 = 4
Nie ma tu rozbicia na przypadki.
Jak już to przy zapisie :
h2 = 16
h = √16 v h = −√16
można rozbić i odrzucić ujemny.
1 cze 23:10
Foch:
h2=√16 zjadłem
i teraz jest h=−4 lub h=4
1 cze 23:11
Vizer:
OK, teraz się zgadza
1 cze 23:12
Foch:
1 cze 23:13
ICSP: h = −4 sie zgadza ?
1 cze 23:26
Ajtek:
Cześć
bezendu, ICSP 
.
h=−4 no to jest oczywista oczywistość

,
że nie
1 cze 23:28
ICSP: Witaj bezendu, Vizer , Ajtek
1 cze 23:30
Vizer:
Wiadomo, że się nie zgadza, wyrwałeś zapis z kontekstu

Cześć
1 cze 23:33