trojkaty podobne
Madzik: Dwa trójkąty prostokątne są podobne w skali 3:4. Suma długości przyprostokątnych wiekszego z
nich jest równa 16, a różnica długości przyprostokątnych mniejszego trójkąta wynosi 6. Oblicz
długosci przeciwprostokatnych.
1 cze 22:11
ICSP: 3√10 oraz 4√10
1 cze 22:55
Madzik: a jak to obliczyc?
1 cze 23:01
ICSP:

Zakładam że y > x
| | 3 | |
ΔABC ∼ DEF w skali k = |
| więc : |
| | 4 | |
| | AB | | AC | | 4 | | 4 | |
k = |
| = |
| czyli : DF = |
| x oraz DE = |
| y |
| | DE | | DF | | 3 | | 3 | |
z treści zadania.
y − x = 6
z tego układu równań policzysz x oraz y
CB np z twierdzenia Pitagorasa.
1 cze 23:05