Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta,którego ramie końcowe zawiera si
Kostek: Jak obliczyć to zadanie?
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta,którego ramie końcowe zawiera się w prostej o
podanym równaniu (uwzględnij dwa przypadki).
a) y=2x
b)3y+√3x=0
c)y=7/24x
1 cze 20:48
krystek: A co jest ramieniem początkowym kąta?
1 cze 20:56
Kostek: Właśnie nie wiadomo
1 cze 20:59
Cusack: ramie początkowe zawiera się chyba w dodatniej półosi OX
1 cze 21:27
Kostek:
1 cze 21:28
pigor: ..., np.
b) 3y+
√3x=0 ⇔ y=−
13√3x ⇒
tgα= −13√3, gdzie α − kąt II lub IV
ćwiartki, więc
ctgα=−√3 i y=
√3 i x=3 ⇒ r=
√x2+y2=
√9+3=2
√3,
zatem
| | y | | √3 | |
w II ćwiartce sinα= |
| = |
| , czylisinα=12, zaś w IV sinα=−12 |
| | r | | 2√3 | |
| | x | | 3 | |
analogicznie w II ćwiartce cosα= |
| = |
| , czylicosα=−12√3, zaś |
| | r | | 2√3 | |
w IV
cosα=12√3 i to tyle . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 cze 21:53
Kostek: Ok dzięki
1 cze 22:03
k;kok: ααα
23 kwi 22:43
oooo:
18 wrz 02:16