Wykaz ze jesli punkty E i F sa srodkami odpowiednich boków to pole prostokata ADEF jest dwa
razy mniejsze od pola trójkata ABC.
Oblicz długosc odcinka BE zakladajac ze prostokat ADEF jest kwadratem oraz |AB|=8 i |AC|=4
Jak te przykłady sensownie uzasadnic?
| I CE I | I CF I | 1 | ||||
Mamy | = | = | ||||
| I CB I | I CA I | 2 |
| I FE I | I CF I | 1 | |||
= | + | ||||
| IAB I | I CA I | 2 |
| 1 | ||
I FE I = | I AB I | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Pp = I FE I * I FA I = | I AB I * | I AC I = | PΔ ABC | |||
| 2 | 2 | 2 |
| I BE I | x | ||
= | |||
| I BC I | I AC I |
| I BE I | x | I BE I | |||
= | ⇒ x = | ||||
| 4 √5 | 4 | √5 |
| x | 4 √5 − I BE I | ||
= | |||
| I AB I | I BC I |
| x | 4 √5 − I BE I | ||
= | |||
| 8 | 4 √5 |
| I BE I | 4 √5 − I BE I | 8 √5 − 2 *I BE I | |||
= | = | ||||
| 8 √5 | 4√5 | 8 √5 |
| 8 | ||
I BE I = | √5 | |
| 3 |
Długość xboku kwadratu wpisanego w trójkąt prostokątny
| ab | ||
wyraża się wzorem: x= | ||
| a+b |
| a−x | a | |||
= | ⇒ ax=ab−bx ⇒ ax+bx= ab ⇒ (a+b)x=ab | |||
| x | b |
| ab | ||
x= | c.n.u | |
| a+b |
| 4*8 | 8 | |||
to jeżeli a= 4 b= 8 to x= | = | |||
| 4+8 | 3 |
| |EB| | 4√5 | ||
= | ⇒ [C[|EB|= ........... | ||
| x | 4 |
| ab | ||
x= | , gdzie a, b −−− długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego | |
| a+b |