Proszę o wytłumaczenie. Z góry wielkie dzięki.
Staś:
Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną:
a) tgα x (1 + ctg2 α) / 1 + tg2 α = ctg α
b) (1 + sin α) [1 / cosα − 1 / ctg α ] = cosα
1 cze 19:49
Eta:
Pomagam
1 cze 19:55
Eta:
| | tgα+tgα*ctgα*ctgα | | tgα+ctgα | | tg2α+1 | | 1 | |
a) L= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | 1+tg2α | | 1+tg2α | | tgα | | 1+tg2α | |
1 cze 20:00
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | sinα | |
b) L=(1+sinα)( |
| − |
| )= (1+sinα)( |
| − |
| )= |
| | cosα | | ctgα | | cosα | | cosα | |
| | 1−sinα | | 1−sin2α | | cos2α | |
= (1+sinα) |
| = |
| = |
| = cosα=P |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
dla cosα≠0
1 cze 20:05
Staś: Bardzo Ci dziękuję. Nic z tego nie rozumiem, ale wierzę, że jest dobrze.
1 cze 20:08
Eta:
Omg .......
1 cze 20:09