Trójkąty przystające
xantor: Na jednej z dwóch prostych przecinających się w punkcie O odkładamy dwa odcinki OA i OB, gdzie
IOAI = IOBI. Na drugiej prostej odkładamy dwa inne odcinki OC i OD takie, że IOCI = IODI.
Wykaż, że pr. AC II pr. BD.
1 cze 19:24
Mila:

W czworokącie ACBD przekątne dzielą się na połowy, zatem czworokąt ACBD jest równoległobokiem
AC||BD jako przeciwległe boki równoległoboku ACBD.
1 cze 19:38
xantor: dzięki ale ja chciałbym te zadanie z cechy trójkątów przystających
1 cze 19:43
Mila: Możesz uzasadnić, że w czworokącie ACBD, boki przeciwległe są rowne, zatem jest to
rownoległobok.
ΔAOC=ΔBOD cecha bkb⇔AC=DB
ΔAOD=ΔCOB cecha bkb⇔BC=AD⇔czworokąt ACBD jest równoległobokiem,
zatem boki przeciwległe są rownoległe⇔
AC||BD
1 cze 20:04
Mila: ?
1 cze 23:23
xantor: to dobry pomysł dziękować
3 cze 07:37