Wyznaczyć pierwiastki wielomianu piątego stopnia
Rumburak: Mam problem z wyznaczeniem pierwiastków równania:
18x
2(1−x)
3+10(1−x)
3−7x
2=0
| | 2 | |
otrzymane pierwiastki wynoszą |
| , 0,5 i 0,75. Nie mam pojęcia jak do tego dość. Nic |
| | 3 | |
sensownego nie chce mi wyjść, nie wiem co mam zrobić z 7x
2.
Pomoże ktoś? Bardzo proszę.
1 cze 18:57
Eta:
Sprawdź czy na pewno dobrze napisałeś to równanie!
1 cze 19:12
Rumburak: W(x)=18x2 (1−x)3 +10(1−x)3 −7x2
lub alternatywna forma tego równania
W(x)=10−30x+41x2−64x3+54x4−18x5
2 cze 01:24
Rumburak: o przepraszam tam ma być 168 zamiast 18
168x
2(1−x)
3 +10(1−x)
3−7x
2=0
Po policzeniu pochodnej pewnego równania i podstawieniu liczb otrzymałem równanie które
przyrównuje do zera:
| 10 | | 7 | |
| − |
| =−168/*(1−x)3 |
| x2 | | (1−x)3 | |
| 10(1−x)3 | |
| −7=−168(1−x)3 /*x2 |
| x2 | |
10(1−x)
3−7x
2=−168x
2(1−x)
3
168x
2(1−x)
3+10(1−x)
3−7x
2=0
(168x
2+10)(1−x)
3−7x
2=0
dochodzę to tego momentu i nie wiem co mam dalej zrobić
Według kalkulatora online WolframAlpha istnieje jeden pierwiastek x=0,6675
2 cze 02:38
Rumburak: podpowie mi ktoś jak to rozwiązać?
2 cze 10:20