wzory skróconego mnożenia
zajaczek: Rozłóż na czynniki wyrażenie
(x−7)x+3(7−x)
wiem wszystko jak mam robić tylko nie wiem czy rozwiązanie wynosi (x−7)(x+3)(7−x)
nie pasuje mi to, wiec pomóżcie
1 cze 18:56
ICSP: (x−7)*x + 3(7−x) = (x−7)x − 3(x−7) = (x−7)(x−3)
1 cze 18:57
Eta:
Nie! nie możesz z wyrażenia stopnia drugiego otrzymać wyrażenie stopnia trzeciego
( x−7) −3(x−7)= (x−7)(x−3)
1 cze 18:58
zajaczek: okej okej, własnie tego nie rozumiałam

dzięki bardzo
1 cze 18:58
Eta:
nie wpisałam ,że
(x−7)*x
1 cze 18:59