funkcja
eloelo: 1. Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest malejąca?
f(x)= m2(x+1) − m(x−1)
1 cze 18:37
Eta:
f(x)= m2x+m2−mx+1
f(x)= (m2−m)x+m2+1
f(x) ↘ ⇔ m2−m<0 ⇒ ....... dokończ
1 cze 18:38
ICSP: f(x) = m2(x+1) − m(x−1) = m2 *x + m2 − mx + m = (m2 − m)*x + m2 + m
jest to funkcja liniowa. POszukaj w zeszycie kiedy funkcjia liniowa jest malejąca i dokoncz
zadanie.
1 cze 18:39
Eta:
1 cze 18:40
eloelo: przepraszam za podwójny post, ale gdzieś mi zjadło

. dzięki za pomoc.
1 cze 18:41
eloelo: m2−m<0
można to zrobić z wykorzystaniem funkcji kwadratowej?
1 cze 18:44
ICSP: raczej trzeba nawet.
1 cze 18:46
bezendu:

m(m−1)<0
m∊(−
∞,0)∪(1,
∞)
1 cze 18:48
eloelo: a no

. Jakby ktoś kiedyś potrzebował rozwiązania to zostawiam dla potomnych:
m
2−m<0
Δ=b
2−4ac = 1
x
1=−1
x
2=0
f↘ dla m∊(−1,0)
1 cze 18:48
Eta:
Bez delty!
m(m−1)<0 ⇒ m€ (0,1)
1 cze 18:49
eloelo: coś popieprzyłem D:
1 cze 18:49
Eta:
Ejjjjjj
bezendu ........ nie osłabiaj mnie
1 cze 18:50
bezendu: a no tak mają być wartości mniejsze od zera czyli przedział m∊(0,1)
1 cze 18:50
bezendu: Przepraszam
Eta ale nie odczytałem dobrze już poprawiłem
1 cze 18:51
eloelo: ano

. W kazdym razie dzieki wam bardzo za szybka odpowiedz. glownie wiedzialem ze trzeba to
zamienic do postaci w ktorej bede mial wspolczynnik kierunkowy i musze wyliczyc kiedy jest <0,
ale nie za bardzo mi to wychodzilo

.
1 cze 18:52
Eta:
ok:
1 cze 18:53