wyznacz wartosci parametru m
Tifer: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x2+mx+1=o ma dwa rozne
pierwiastki rzeczywiste takie, ze suma odwrotnosci ich kwadratow jest mniejsza od 7.
1 cze 18:23
Okel:
1 cze 19:12
Eta:
Parametr "m" spełnia układ warunków
1/ Δ>0
| | 1 | | 1 | | x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1*x2 | |
2/ |
| + |
| = |
| = |
| <7 |
| | x12 | | x22 | | (x1*x2)2 | | (x1*x2)2 | |
i wzory Viete
'a
1 cze 19:16
Tifer: dzieki
1 cze 19:20
Olek: Witam, mógłby ktoś rozwiązać to zadanie? Bo nie wiem czy dobrze myślę nad tym. Z góry thx.
2 cze 18:23
Olek: Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie?
2 cze 19:46
krystek: Przedstaw swoje rozwiazanie
| | −b | | c | |
Z wzorów Viete'a wiesz ,że x1+x2= |
| natomiast x1*x2= |
| i podstaw |
| | a | | a | |
Eta wszystko podała.
2 cze 19:54
Olek: To dobrze myślałem, dzieki
2 cze 23:24